ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

20 Μαΐ 2017

Πηγές Άρτας

Οι Πηγές Άρτας (πρώην Βρεστενίτσα) είναι ένα ορεινό χωριό 75 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Άρτας,στα όρια των νομών Άρτας-Καρδίτσας με φυσικό και ουσιαστικό σύνορο τον Αχελώο ποταμό ,σε υψόμετρο 826 μέτρων. Διοικητικά είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Τετραφυλίας του Νομού Άρτας.
Οι Πηγές αποτελούνται από τους οικισμούς Πηγές, Αηδονιά, Ιτέα, Κασιανός, Δίλοφο ,Μηλιές, Άγιος Βασίλειος, Άγιος Νικόλαος, Χουτιανά και παλαιομύλια.
Οι Πηγές είναι γνωστές από την ιστορική Μονή Σέλτσου 1697 μ.Χ. ,όπου τον Απρίλη του 1804 έγινε μάχη μεταξύ των στρατευμάτων του Αλή Πασά και των Σουλιωτών (ο χαλασμός των Μποτσαραίων), οι οποίοι, όπως στο Ζάλογγο, προτίμησαν το θάνατο και το γκρέμισμα στον ασπροπόταμο (Αχελώο) από την αιχμαλωσία και την ατίμωση.Ο τελικός απολογισμός από τους 1148 Σουλιώτες διασώθηκαν 80 άτομα..
Ακόμα οι Πηγές είναι γνωστές και απο τα ιστορικά Γεφύρια Κοράκου και Κουτσοκαμάρας όπου συνδέονταν η Ήπειρος με την Θεσσαλία.
Η πρόσβαση στις Πηγές είναι εφικτή μέσω της Επαρχιακής οδόυ Άρτας - Καρδίτσας. Με αφετηρία την Άρτα ακολουθούμε τη διαδρομή που περνάει από Πέτα, Άνω Καλεντίνη, Ξηρόκαμπος, Κρανιές, Αστροχώρι, Μηλιανά, Γρέβια και φθάνουμε στις Πηγές.« PREV
NEXT »