ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

15 Μαΐ 2017

Βρουβιανά Βάλτου

Το όμορφο χωριό Βρουβιανά της επαρχίας Βάλτου του Ν. Αιτωλ/νίας, αποτελεί (μαζί με τον οικισμό Αυλάκι) το βορειότερο και ορεινότερο Δ.Δ. του Δήμου Ινάχου. Τα Βρουβιανά βρίσκονται σε τέτοια γεωγραφική θέση, όπου συναντώνται τέσσερις νομοί: Αιτωλ/νίας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Άρτας.
Σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το χωριό ρέει ο ποταμός Αχελώος και τα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών προσδίδουν και προσθέτουν μια ξεχωριστή ομορφιά στη ευρύτερη περιοχή.
Η πανέμορφη, μεγάλη, πέτρινη γέφυρα "Τέμπλας" συνδέει τα Βρουβιανά και τον ορεινό Βάλτο γενικότερα, με τα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας και αποτελεί ένα μνημείο προσέλκυσης πολλών επισκεπτών αλλά και πολλών ασχολούμενων με κανόε καγιάκ, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό, επειδή αποτελεί γι' αυτούς ένα σταθερό σημείο αφετηρίας ή τερματισμού του αθλήματός τους.
Ο πανέμορφος κάμπος των Βρουβιανών (2.000 στρ. και πλέον) ξεδιψάει από τον Αχελώο χαρίζοντας στους κατοίκους καπνά, καλαμπόκια, τριφύλλια.
Στο μέσον του κάμπου αυτού υπάρχει το εκκλησάκι του Αη-Γιάννη, όπου παλαιότερα γινόταν 5νθήμερη εμποροζωοπανήγυρη στις 27, 28, 29. 30 και 31 Αυγούστου, πασίγνωστη στην Ήπειρο, Στερεά και Θεσσαλία. Σήμερα, με φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρουβιανών, τελείται στον ίδιο αξιοποιημένο χώρο διήμερη θρησκευτική εμποροπανήγυρη στις 28 και 29 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή στο Δ.Δ. Βρουβιανών, κατοικούν μόνιμα, 420 κάτοικοι ασχολούμενοι με αγροτικές εργασίες.
Για να επισκεφθεί κάποιος τα Βρουβιανά ξεκινώντας από κάποιο σημείο του Νομού μας (απέχουν από το Αγρίνιο και Αμφιλοχία την ίδια απόσταση, 85 χλμ.) πρέπει να περάσει πρώτα από Χαλκιόπουλο, Εμπεσό και Περδικάκι μέσα από μια πανέμορφη, καταπράσινη και παραλίμνια διαδρομή και στη συνέχεια έχει τρεις κυρίως επιλογές για το ταξίδι του:

α) Προς Άρτα (85 χλμ.) μέσω Αστροχωρίου
β) Προς Καρπενήσι (90 χλμ.) μέσω Φραγκίστας
γ) Προς Καρδίτσα (130 χλμ.) μέσω Βραγγιανών.
Φωτογραφία: Ανδρέας Κουτσοθανάσης« PREV
NEXT »