ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

24 Απρ 2017

Τα κυκλώπεια τείχη στο κάστρο του Εμπεσού


Το Κάστρο του Εμπεσού βρίσκεται στην κορυφή καταπράσινου κωνοειδούς λόφου στη νότια πλευρά σε υψομετρική διαφορά περί τα 300 μέτρα από το χωριό.
Η θέση του κάστρου είναι κατάλληλη για τον έλεγχο της κλεισούρας ανάμεσα στις βουνοκορφές Καλάνας και Μιτσέλι (και τα δύο βουνά έχουν υψόμετρο πάνω από 1.500 μ.)
Σύμφωνα με τον Παραδείση, στο κάστρο έμενε ο Κάρολος Β’ Τόκκος «τελευταίος υπερασπιστής Ακαρνανίας όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι». Πιθανόν να είναι έτσι αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί αυτό το γεγονός.
Πάντως δεν είναι απίθανο το κάστρο να σχετίζεται όντως με την οικογένεια των Τόκκων που ήταν Φράγκοι Ανδηγαυοί, δηλαδή Γάλλοι της Σικελίας που είχαν ιταλοποιηθεί και στο τέλος, ουσιαστικά, ελληνοποιηθεί. Οι Τόκκοι ήταν οι κύριοι της περιοχής από τα μέσα του 14ου έως τα μέσα του 15ου αιώνα.
Ο Κάρολος Α΄ Τόκκος (1372-1429) ήταν κόμης παλατινός Κεφαλληνίας-Ζακύνθου (1376-1429), Δούκας Λευκάδας, και αργότερα Δεσπότης Ηπείρου (1411-1429) και βαρώνος της Βοστίτσας. Ο τελευταίος χριστιανός ηγεμόνας της περιοχής ήταν ο θετός γιος του, ο προαναφερθείς Κάρολος Β’ Τόκκος, ο οποίος έμπλεξε σε διαμάχες για το θρόνο του Δεσποτάτου, κάλεσε σε βοήθεια τους Τούρκους και από το 1430 ήταν υποτελής σε αυτούς. Το 1448 κατέφυγε στην Ιταλία βλέποντας ότι δεν θα γλύτωνε από τους Τούρκους που ρήμαζαν ήδη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Περίπου τότε -ίσως- επήλθε και το τέλος του κάστρου του Εμπεσού. Σίγουρα καταλήφθηκε εκείνη την περίοδο από τους Τούρκους και όπως άλλα κάστρα που δεν τους ενδιέφεραν, πρέπει να το κατέστρεψαν.
Όλα αυτά υποθετικά, καθώς δεν υπάρχουν μαρτυρίες.
Αντίθετα, εκείνο που έχει περάσει στον κόσμο, είναι ότι ο Εμπεσός ήταν κάποτε πόλη με τριάντα χιλιάδες κατοίκους και με βασιλιά τον Ιδομενέα.

Οι πελεκημένες πέτρες διαφόρων μεγεθών και σχημάτων που βρίσκονται διάσπαρτες στη γύρω περιοχή, μαρτυρούν την ύπαρξη δεύτερου προστατευτικού τείχους που κάλυπτε έκταση περίπου 40.000 τ.μ. και που ξεκινούσε ανατολικά από την κορυφή του λόφου και κατέβαινε δυτικά προς τον Ίναχο ποταμό.
Στην πλαγιά του λόφου πιθανολογείται ότι υπήρχαν κτίσματα καθότι εκεί, βρίσκονται διάσπαρτα πολλά κεραμικά θραύσματα που φτάνουν μέχρι το ποτάμι.Η πρόσβαση, για όποιον θέλει να το επισκεφτεί, γίνεται με τα πόδια και υπάρχουν δύο σχετικά εύκολες διαδρομές. Η πρώτη και κλασική διαδρομή είναι από ανατολικά. Φτάνουμε στον Αϊ Γιώργη με αυτοκίνητο και από εκεί, σε 20 περίπου λεπτά είμαστε στην κορυφή με τα πόδια. Η δεύτερη είναι από δυτικά, γίνεται εξ’ ολοκλήρου με τα πόδια και διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά.

"Με την ευγενικη υποστήριξη του Πολιτιστικού Σύλλόγου Εμπεσιωτών"
Φωτογραφία: Ανδρέας Κουτσοθανάσης
« PREV
NEXT »