ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

27 Φεβ 2017

Αγία Αγάθη Σταμνάς


Κοντά στο σημείο που βρίσκεται η Αγία Αγάθη σε ένα άλλο εκκλησάκι που δεν υπάρχει πια, στο εκκλησάκι της Ψηλής Παναγιάς στο βουνό Αράκυνθος το 1823 εγινε σύναξη των οπλαρχηγών της περιοχής, και αποφάσισαν να μονιάσουν τότε μπρος τον κίνδυνο της πολιορκίας του Μεσολογγίου.


Επειδή η τοποθεσία στην Ψηλή Παναγιά ήταν δύσβατη, απόκρημνη, και η μονή ερειπωμένη, ανεγέρθηκε λίγο πιο κάτω σε χώρο πιο ήπιο και βολικό το εκκλησάκι της Αγίας Αγάθης. Καθιερώθηκε λοιπόν η τέλεση της γιορτής να γίνεται εκεί, έτσι πήρε και το όνομα πανηγύρι της Αγιαγάθης.
Αυτό γίνεται κάθε 22 Αυγούστου, και με πίπιζες και νταούλια γλεντάνε ως τις πρώτες πρωινές ωρες οπότε αρχίζει η μπατονάδα, το ξεφάντωμα δηλαδή, και οι αρματωμένοι μαζι με τον κόσμο το χάραμα χορεύουν όλοι μαζι κάτω απο τα αιωνόβια πλατάνια στο βουνό, και φέρνουν το γύρω μιας λάκκας που υπάρχει εκεί, για να καταλήξουν στην Αγία Αγάθη όπου τελείται η δοξολογία εκεί.

Το πανηγύρι της Αγιαγάθης εμφανίζει πολλές ομοιότητες με αυτό του Αη Συμιού στο Μεσολόγγι. Είναι τα δύο μεγαλύτερα λεβεντοπανήγυρα της Αιτωλίας. Το πανηγύρι της Αγιαγάθης του Αιτωλικού έχει το πλεονέκτημα να τηρεί ακριβώς τα ήθη και τα έθιμα, τις φορεσιές, το χορό, τη μουσική (ζουρνάδες και νταούλια) και τα τραγούδια των προγόνων. Διατηρεί την λαϊκή υπόστασή του, το συναίσθημα, το χρώμα, την παράδοση, τον ενθουσιασμό, τον επικό του χαρακτήρα αλλά και τον ερωτισμό του.


Φωτογραφία: Ανδρέας Κουτσοθανάσης
« PREV
NEXT »