ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

12 Ιαν 2017

Τσιγαρίδες, ο απόλυτος χειμωνιάτικος μεζές ...


Παλιά, στα χωριά μας όταν έσφαζαν τα γουρούνια για τα Χριστούγεννα, κρατούσαν το λίπος για να κάνουν αυτό το υπέροχο μεζεδάκι. Για το λόγο αυτό εμείς τις τσιγαρίδες, τις έχουμε συνδυάσει με τις γιορτές.
 

Η προετοιμασία τους ήταν σαν ένα μικρό πανηγύρι. Οι τσιγαρίδες γίνονται από το λίπος του χοιρινού - δηλαδή το ξίγκι που συνήθως άφηναν και λίγο κρεατάκι στην άκρη του λίπους και που αφηνε μια υπέροχη γεύση.
 

Για να κάνουμε τις τσιγαρίδες, καθαρίζουμε το λίπος να μην έχει βρωμιές ή αίματα (να είναι άσπρο) και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα (καζάνι) με πολύ χαμηλή φωτιά. ΔΕΝ βάζουμε τίποτα άλλο μέσα, ουτε νερό ούτε λάδι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και το αφήνουμε στη φωτιά. 

Κάπου κάπου ανοίγουμε να το ανακατέψουμε και να στραγγίσουμε το λίπος για να μη βράσει. Θα είναι έτοιμο όταν λιώσει όλο το λίπος και αρχίσει να τσιγαρίζετε και να στεγνώνει (σαν μπέικον). 

Έπειτα προσθέτουμε αλάτι και είναι έτοιμο.
 

Το λίπος που στραγγίζουμε απ' την κατσαρόλα είναι η περίφημη λίγδα ή αλοιφή !! Τη μαζεύαμε σε βαζάκια και τη φυλάγαμε . Οταν θα κρυώσει μοιάζει με βούτυρο. Αν το κρέας ηταν πολύ, έβαζαν μερικά κομμάτια να τσιγαριστούν και τα συντηρούσαν σε δοχεία με τη λίγδα. Συνήθως την βάζαμε πάνω σε φέτες ψωμιού για κολατσιό. Επίσης με τη λίγδα γίνονται οι καλύτερες και νοστιμότερες παραδοσιακές πίτες αν αντι για βούτυρο χρησιμοποιούσαμε τη λίγδα.
 

Εκτός απο μεζεδάκι, οι τσιγαρίδες γίνονται πολύ ωραία σούπα με τραχανά! Βράζουμε τον τραχανά και τις βάζουμε μέσα στη κατσαρόλα να πάρουν μια βράση έτσι για να βγάλουν μια υπέροχη γεύση στη σούπα

Επιμέλεια:Νία Χαρίτου.
« PREV
NEXT »