ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

15 Ιαν 2017

Πίτσα Χωριάτικη στον Ξυλόφουρνο! Η Ζύμη πάνω απ΄όλα!


Στον ξυλόφουρνό μας, στο σπίτι μας στο χωριό, καταφέραμε και φτιάξαμε μία πραγματικά Χωριάτικη Πίτσα. Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν είναι και θέμα γούστου και προτιμήσεων, λεπτή, Pan Pizza κλπ κλπ…

Πιστεύουμε, όμως, ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που αναζητούσαμε, δηλαδή: Μία Ζύμη μαλακιά και μαστιχωτή στο εσωτερικό της, αλλά και τραγανή απέξω, που να στέκεται όταν παίρνεις ένα κομμάτι να το φας και να μην κρέμεται… μία ζύμη νόστιμη! Γιατί, αν η ζύμη δεν είναι καλή, ό,τι και να της βάλεις από πάνω, δεν θα έχει ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα…

Αυτή που καταφέραμε και φτιάξαμε τα είχε ΟΛΑ!  Πίτσα χωριάτικη στον Ξυλόφουρνο. Απλά, η καλύτερη που έχουμε δοκιμάσει, με κομματάκια από αρνίσιο κεμπάπ, χωρίς σάλτσα ντομάτας, με τυρί μοτσαρέλα & παρμεζάνα, πάνω σε μία πράγματι καταπληκτική ζύμη! Τα υλικά για τη ζύμη και η εκτέλεσή της:

Η ΖΥΜΗ
Η ζύμη που φτιάξαμε ήταν το αποτέλεσμα δοκιμών, εμπειρίας και συνδυασμού συνταγών, κυρίως από ξένα sites και βιβλία.

Υλικά
4 ½ κούπες Αλεύρι Μαλακό
1 ½ φακελάκια Μαγιά ξερή
2 κ. σ. Ελαιόλαδο
1 ½ κούπες Νερό Χλιαρό 45°C
1 ½ κ. γ. αλάτι θαλασσινό

Διαδικασία
Χρησιμοποιήσαμε μίξερ για το ζύμωμα. Τα υλικά δένουν καλύτερα, παρά με το χέρι. Αναμειγνύουμε 4 κούπες αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά μέσα στον κάδο με το blade (όχι γάντζο) για 30-40’’ ρίχνοντας σταδιακά μέσα το λάδι και το νερό. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 2 λεπτά. Μετά το δουλεύουμε για ακόμα 30’’. Εάν η ζύμη κολλάει ακόμα, προσθέτουμε σταδιακά, όσο χρειαστεί από την υπόλοιπη ½ κούπα από το αλεύρι.
Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και την τοποθετούμε πάνω σε μία ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, τη σχηματίζουμε σε μπάλα, και την τοποθετούμε σε μία λεκάνη, σκεπάζοντάς την με μία πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμό περιβάλλον για 1 – 1 ½ ώρες , μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Μετά, την τοποθετούμε σε μεμβράνη με λίγο ελαιόλαδο και τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα 24ωρο.

Όταν θα είμαστε έτοιμοι για να ετοιμάσουμε την πίτσα μας, την βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα περίπου. Την αδειάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε με τα δάκτυλά μας σιγά-σιγά μέχρι να φτάσει σε διάμετρο τα 35 περίπου εκ. Τη σηκώνουμε και την τοποθετούμε πάνω από την παλάμη του χεριού μας, τινάζοντάς την προκειμένου να γυρίζει γύρω-γύρω και να αρχίσει να κρέμεται ομοιόμορφα και να ανοίγει σε πλάτος.

Ορισμένοι πιο έμπειροι, στο σημείο αυτό την πετάνε στον αέρα!…Δεν θα το συνιστούσαμε -για αρχή τουλάχιστον- γιατί θα σας σκιστεί και θα προσγειωθεί στο πάτωμα…!

Υλικά Γαρνιρίσματος Χωριάτικης Πίτσας
Κομματάκια από αρνίσιο μπιφτέκι/κεμπάπ:
Κιμάς από Αρνί
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Σκόρδο ψιλοκομμένο
Μπαχαρικά
Μπαχάρι, Κύμινο, Τριγωνέλα, Μπούκοβο, Πάπρικα Γλυκιά, Ελαιόλαδο, Αλάτι θαλασσινό
Τυριά: Φρέσκια Μοτσαρέλα, Φρέσκια Παρμεζάνα τριμμένη
Ρίγανη
Σκορδάκι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο

Απλώνουμε τη ζύμη πάνω σε καλά πασπαλισμένη επιφάνεια με καλαμποκάλευρο, και -αν είναι πολύ μεγάλη- σε αντικολλητικό χαρτί. Χρησιμοποιούμε θερμόμετρο φούρνου για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, που πρέπει να είναι στους 220-230°C.
Είναι πολύ σημαντικό να πασπαλίσουμε την επιφάνεια του ξύλινου φτιαριού μας με καλαμποκάλευρο για να μην κολλάει η πίτσα και να γλιστράει όταν θα τη βάλουμε στον ξυλόφουρνο!

Ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογος με τη θερμοκρασία του ξυλόφουρνου.
Πηγή : foodtrails
« PREV
NEXT »